woensdag 12 november 2008

De Wereld

17 jaar geleden zette ik voor het eerst voet in Nepal, ik kwam aan in Kathmandu de middeleeuwse hoofstad die op 1300 meter ligt en omringd is door het Himalaya gebergte.
Iedere bezoeker zal meteen onder de indruk zijn van deze prachtige middeleeuwse stad, waar in de smalle straatjes van alles en nog wat te zien is.
Er zijn piepkleine winkeltjes waar prachtige beelden en thangka’s, (boeddhistische rolschilderingen) worden verkocht. Vrouwen in kleurrijke sari's hebben er stalletjes en verkopen o.a. yak wollen shawls en de meest verrukkelijke kruiden.


Even buiten Kathmandu ligt Bouddanath ook wel Bodnath of The Great Stupa genoemd.
Bouddanath is één van de grootste en meest bekende boeddhistische stupas ter wereld.
Vanuit de hoofingang loop je direct tegen de grote stupa aan met de ogen van de Boeddha, overal wapperen gebedsvlaggen, wat een indrukwekkende gezicht, wat een belevenis.

Tibetaanse en Nepalese boeddhisten lopen de kora (met de klok mee) terwijl ze aan de gebedsmolens draaien waar de mantra van Avalokiteshvara "Om Mani Padme Hum" ingeschreven staat.

In de smalle zijstraatjes van de stupa Bouddhanath zijn talloze kleine Dharma winkeltjes, die gerund worden door praktiserende Boeddhisten, mensen die hun leven wijden aan het Boeddhisme en het mededogen.

Op een dag kreeg ik een klein beschermend sieraad uit een klooster.
Deze unieke beschermer is zo prachtig en liefdevol gemaakt, de papieren mantra wordt in saffraanwater gedompeld, vervolgens gedroogd en gevouwen en daarna met zijden draad omwikkeld.
Nu inmiddels 3 jaar later draag ik deze magische talisman nog en ik ben verbaasd over de kracht en de ongelofelijk werking er van.

zie ook http://mantraommanipadmehum.blogspot.com/