maandag 24 augustus 2009

Meditatie is Medicatie


Meditatie is bewust Zijn hier en nu, open, aandachtig.
Ongeacht of je actief dan wel passief bent: je bent altijd gewaar, van welke toestand dan ook. Het kan heerlijk zijn om helemaal op te gaan in waarmee je bezig bent. Er is dan een creatieve stroom, een ‘flow’, en de dingen lijken als vanzelf te gaan. Je voelt je in je element, één met wat je doet, in stilte en ruimte.Echter, het denken roept vaak een spanning op door oordelen, commentaar, eisen, verwachtingen. Dit heeft een direct effect op je lichaam; ongezonde gewoontes en emotionele reacties kunnen de dienst uitmaken. Je oorspronkelijke heldere vitale aanwezigheid raakt verdoofd om dit allemaal maar niet gewaar te zijn. Wat je nodig hebt is een pauze..... even stil staan: Hé, wacht eens even, waar ben ik mee bezig? Zo’n pauze is meditatie. Dit kan een moment van inkeer zijn waarin je aandacht verschuift naar bewust zijn van wat is. Maar het kan ook inhouden dat je stopt met waarmee je bezig bent en stil bent voor een wat langere periode, waarin je de aandacht richt op de ademstroom, of op het ervaren van je lichaam.

Meditatie is rusten in het onmiddellijke Zien,
waarin alle verschijnselen komen en gaan, zonder inspanning of concentratie, zonder middelen.

VERSCHIJNSELEN ZIJN VERDWIJNSELEN
Het denken doet niet anders dan denken, dit is zijn natuur. Onuitputtelijk amuseert het zich met verschijnselen, of je dit nou leuk vindt of niet. Je aandacht vliegt van ‘t een naar ‘t ander, weg van zijn bron. Als je mediteert is er geen focus op het hebben of krijgen van bepaalde ervaringen. Alles dat zich voordoet, is continu in verandering. Je kunt uiteindelijk niets vasthouden, al zou je het willen. Er kan van alles opkomen, zoals twijfels, ongemak, verwachtingen, voldoening, gedachten, verhalen...
Er is een beschikbaarheid voor alles. Deze heeft geen naam en wordt wel Liefde, Bewustzijn of Openheid genoemd. Stilte is beschikbaar voor geluid. Het lege doek is beschikbaar voor de film.
Meditatie is geen ernstige zaak, noch een lichtzinnige. In het midden is er zicht op alles...
MariaChristina de Kroon
2e Schuytstraat 216
2517 TR Den Haag


MariaChristina de Kroon geeft in Den Haag o.a. Meditatie-en Verdiepingsbijeenkomsten
meditatie, heling en begeleiding
http://www.meditatieismedicatie.nl/

Geen opmerkingen: